Ако имате гинекомастия, но ви е страх от операция, пробвайте с:

Какво представляват хормоните

хормони и гинекомастия

За да разберете кои хормони влияят на гинекомастията и как точно го правят, трябва да знаете какво представляват самите хормони и какъв е принципът им на действие. Със сигурност много от хората, които четат блога ми са наясно с хормоните, но съм сигурен , че има и такива, които само са чували думичката, но не знаят нищо за специфичните функции на хормоните и начина им на действие. Ако сте от вторите силно препоръчително е да продължите да четете! По напредналите по темата ще трябва да изчакат следващата ми статия, където ще говоря за това кои хормони ни интересуват и как са свързани те с гинекомастията или така наречените „мъжки цици”.

Какво представляват хормоните

Хормоните са биологично активни вещества. Синтезират се от жлезите с вътрешна секреция и въздействат върху силно върху организъма. След като се синтезират, хормоните попадат в кръвообращението и така се разнасят из цялото тяло.


Физиологични функции на хормоните:

---Заедно с нервната система осигуряват адекватни реакции на органите и системите при промяна на условията на средата, т.е. осигуряват процесите на адаптация на организма.
---Осигуряват цялостното израстване, развитие и репродукция на организма.
---Осигуряват равновесието на вътрешната среда на организма.


Как действат хормоните

Определени хормони въздействат само върху клетките на строго определени тъкани или органи, които разполагат с рецептори за тези хормони. Системата за въздействие е нещо подобно на ключ и ключалка. Хормонът е ключът, а рецептора е ключалката. Само определен ключ (хормон) може да отключи дадена ключалка (рецептор). Съществено за хормоните е, че нищожни количества от тях могат да предизвикат огромни физиологични ефекти чрез така наречения каскаден ефект. Това е когато една молекула на хормона активира една ензимна молекула, то последната е в състояние да активира хиляди нови ензимни молекули, които активират още и още. Този каскаден ефект позволява на хормоните много бързо да променят хода на биохимичните процеси в тялото.

Някои хормони действат на ниво клетъчно ядро като се свързват с хромозомите и така активират определени гени. Други не могат да проникнат през мембраната на клетката, но осъществяват ефекта си чрез молекули посредници.


Как се регулира синтеза на хормоните

Нивата на хормоните в кръвта се регулират чрез принципът на отрицателната обратната връзка. Той изглежда така: когато даден хормон е осъществил физиологичната си функция, към произвеждащата го жлеза достига информация за намаляване на секрецията. И обратно – когато концентрацията на хормона в кръвта е ниска, отрицателната обратна информация към жлезата намалява, което е сигнал за увеличаване на активността й.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
Google Analytics Alternative