Ако имате гинекомастия, но ви е страх от операция, пробвайте с:

Гинекомастия от хормонален дисбаланс

gynecomastia, Гинекомастия от хормонален дисбаланс

В една от старите ми статии стана въпрос, че най-честата причина за появата на гинекомастия е хормоналният дисбаланс или иначе казано нарушеното съотношение между мъжки и женски полови хормони в организма на мъжа. В Причини за появата на женски гърди (гинекомастия) при мъжете само споменах за това, но тук вече ще засегна темата по-сериозно и по-задълбочено.

Нарушено отношение тестостерон/естрогени

Тестостерона и естрогените са полови хормони, които се произвеждат и от мъжете и от жените. И двата пола имат от тях, разликата е в количествата. Мъжете имат много тестостерон и малко естрогени, при жените е обратното. Точно тези различни пропорции са причината мъжете и жените да изглеждат различно. Когато в тялото на един мъж тестостерона не доминира достатъчно естрогена се появяват някои женски черти – уголемяване на гърдите, отлагане на много подкожни мазнини, загуба на мускулна маса, мъжа става по-чувствителен, по-сантиментален, и др. Въобще може да се каже, че почва да се феминизира. Причината са всичко това може да е или нисък тестостерон или висок естроген.

Фактори допринасящи за нарушения баланс естрогени - тестостерон при мъжа

Повишено ниво на ензима ароматаза. Този ензим е отговорен за превръщането на тестостерона в естрогени. С напредване на възрастта количеството на този ензим се увеличава и това допринася за снижаване нивото на тестостерона. Блокиране действието на този ензим с различни препарати намалява нивото на естрогените и възстановява нивото на свободния тестостерон.
• Нарушена функция на черния дроб. При здравите индивиди повишените нива на естрогени и свързващите половите хормони глобулини се регулират от черния дроб, който преработва излишните естрогени. Тази функция на черния дроб може да се наруши по различни причини: възраст, алкохол, интоксикация с различни медикаменти.
• Затлъстяване. Мастните клетки в организма са основен източник на производство на ензима ароматаза. Ниското ниво на тестостерона води до натрупване на мазнини в организма и най-вече на коремната стена. От друга страна натрупаните мазнини увеличават нивото на ароматаза превръщаща тестостерона в естрогени. Ето защо при мъжете с наднормено тегло възстановяването на хормоналния баланс е от съществено значение.
• Недостиг на Цинк. Този минерал е естествен инхибитор на активността на ензима ароматаза и дефицитът му води до повишение нивото на естрогени.
• Възраст. След 30-та година при мъжа на всеки 10 години нивото на тестостерона намалява с 10 процента.


Забележете, че ако имате прекалено много тестостерон и сте пълни, тялото ви ще го превърне в естроген и от това може да ви се появят „мъжки цици” , искам да кажа, че ако имате много подкожни мазнини и тръгнете на фитнес (тежката физическа работа стимулира отделянето на тестостерон) не трябва да се мъчите да качвате мускули и да тренирате тежко, вашата основна цел трябва да е отслабването. Чак като свалите подкожните мазнини може да мислите за повече мускули!

Още нещо свързано с фитнес и гинекомастия. Дори и да сте супер мъжествен и да имате много тестостерон, когато естрогените ви са завишени вие няма да изпитате ефекта на тестостерона (много мускули, малко подкожна мазнина). Никога няма да можете да се изчистите добре, защото естрогена помага страшно много за казването на подкожни мазнини. Имате ли повечко естроген , бъдете сигурни, че ще имате и повечко сланинки! Връзката естроген – затлъстяване се вижда лесно върху жените, те имат повече естроген и по правило са по- „пухкави”. Важно е да знаете, че естрогените влияят доста лесно върху мъжкото тяло и дори и малко завишено количество оказва видим ефект (подкожни мазнини, гинекомастия, шкембе).

Дано да съм ви бил полезен. Много ще се радвам ако оцените статията и драснете по няколко коментара!!!

8 коментара:

 1. Давай човече, следя с интерес, и аз имам този проблем от две години и се задълбочава, при мене е май от антидепресантите, които пия от доста време (почти 5 години)...

  ОтговорИзтриване
 2. Да, има някои антидепресанти, които имат гинекомастията като страничен ефект!

  ОтговорИзтриване
 3. Аз съм момиче и търся този ефект ;) Статията ти ми помогна и ще използвам информацията. :) Много благодаря!

  ОтговорИзтриване
 4. mnogo ti blagodarq za truda polojen da napi6e6 temata :) mnogo mi pomogna :))

  ОтговорИзтриване
 5. Много добра статия и блог аз съм мъж на около 40 и ми беше много интересно да прочета и да науча неща които ме касаят още веднъж БЛАГОДАРЯ

  ОтговорИзтриване
 6. Страхотни статии научих много, какъв може да е проблема, но неможах да разбера как да го оправя. Ако можете да ме насочите на някъде ще съм ви много благодарен.

  ОтговорИзтриване
 7. супер човече много се радвам че попаднах на написаното от теб.
  на 24 години сам и разбрах преди 4 години 4е сам имал ГЕНЕКОМАСТИЯ.имам снимки които доказват 4е сам я притежавал преди да започна да тренирам но интересното е че след употребата на METHANABOL гардите ми не пораснаха и милиметар.след 1 година когато реших да повторя цикала вече знаех 4е трябва да взимам NOLVADEX което според мен е причината в момента да нося вече две женски гарди.
  Някои хора ме посъветваха да повторя цикала и след това да пробвам с NOLVADEX.Естествено че няма как да стане защото вече ме е страх.burovvv@abv.bg

  ОтговорИзтриване
 8. Благодаря на Бог, че има такива хора като теб!

  ОтговорИзтриване

 
Google Analytics Alternative