Ако имате гинекомастия, но ви е страх от операция, пробвайте с:

Цинк и гинекомастия – каква е връзката

Ще започна с няколко цитата на един от най-реномираните фитнес треньори в САЩ – Чарлз Полюкин. Ето какво казва той по темата за гинекомастията или казано с други думи синдромът на женски гърди при мъжете.

* „В повечето случаи, ако не и във всички случаи, гинекомастията е знак за недостиг на елемента цинк във вашето тяло ”
* „Цинкът е един от най-добрите анти-ароматизатори (вещества, които пречат на превръщането на мъжките полови хормони в женски)”
* „Ниските нива на цинк в организма ви означават повишена ароматизация на тестостерона в естроген, а това значи мъжки цици (гинекомастия)”
* „Почти всеки съвременен човек има недостиг на цинк, особено хората, които вдигат тежести”
* „През последните десет години не съм видял нито един мой клиент, който да не е бил с недостиг на цинк”


Информация за цинка

Той е незаменим ключов минерал. Съдържа се във всяка клетка на човешкото тяло и е отговорен за протичането на над 300 ензимни реакции, играе важна роля във всички метаболитни процеси. Цинкът има силна антиоксидантна активност, важен е за заздравяването на раните, подобряването на структурите на косата и ноктите, растежа, синтеза на колаген, мозъчната дейност, въглехидратния метаболизъм. Подобрява страшно много имунната система. Цинкът е изключително важен минерал за поддържането на половите функции при мъжете, като спомага за повишаване производството на сперматозоиди. Дори лека недостатъчност на цинк може да доведе до мускулна атрофия или депресивни състояния и понижено ниво на тестостерон.

Цинкът наистина е един от най-важните елементи в човешкото тяло. За жалост съвременния начин на живот почти сигурно ни гарантира недостигът на цинк (за това ще стане дума малко по-нататък). Сигурно вече се чудите дали вие не сте един от тези хора, които имат недостиг на цинк. За да си отговорите на този въпрос трябва да видите дали имате симптомите на цинков дефицит.

Симптоми при недостиг на цинк в организма

* акне
* депресия
* забавен растеж
* много подкожни мазнини
* загуба на апетит
* обриви и други кожни проблеми
* постоянно ви е студено
* забавен (късен) пубертет
* слаба имунна система (често боледуване)
* трудно зарастване на рани
* синдром на хронична умора
* чупливост на косите и ноктите
* забавено полово съзряване при мъжете
* ниска полова активност при мъжете
* задържане на течности, подпухнал вид
* гинекомастия (женски гърди при мъжете)
* намаляване на вкусовата чувствителност

Има и други симптоми , но те се срещат по-рядко и затова няма да ги изброявам тук. А вие сигурно вече сте на ясно дали имате недостиг на цинк. В следващата статия, която съм подготвил ще ви разкажа за причините за недостиг на цинк, за това кои храни и кои процеси пречат на усвояването на цинка и кои му помагат. А до тогава пийте си цинка, както правя аз, защото той ще ви помогне изключително много за гинекомастията . И накрая още една добра новина - цинкът като хранителна добавка е много евтин. Аз си купувам Zinc Picolinate, но като го изпия съм решил да преминавам на L-OptiZinc, защото е най-добре усвоимата форма, а и е балансиран с мед (това е много важно!) Сега погледнах колко струва в България същият този Л-ОптиЦинк. Цената му е 18 лева от официалния вносител на марката. За сравнение в iHerb e $5.73!!! Не е истина какви надценки слагат в БГ, определено продължавам да си пазарувам от АйХерб.

12 коментара:

 1. аз си купих на Валмар (6.70) 30 таблетки...а като се пие един месец пауза правили се? Да не се получи пренасищане нещо ако се пие постоянно?

  ОтговорИзтриване
 2. По принцип дневната доза за нормален човек е ,ако не се лъжа, 15 мг. Ти можеш да пиеш по 100 мг в началото и след това да намалиш на 50 мг, само с такива дози ще усетиш ефекта на цика. Аз поне така правя. Правиш пауза, когато започнеш да усещаш симптомите на недостиг на мед (Cu).

  *Все пак не съм доктор! И това е само информация на която сам решаваш дали ще се довериш!

  ОтговорИзтриване
 3. Не се притеснявай, нося отговорност за действията си на 30 години съм :) А и отдавна не мисля че докторското мнение (в България)е последно и най- компетентно.Изчел съм много литература относно неврологичните заболявания поради факта, че 6 години ме лекуват симптоматично а не дисгностично. Смея да твърдя, че благодарение на информираността ми успях да постигна напредък в лечението си. Сега остана въпроса за многото странични ефекти от дългогодишното приемане на "отрови" и объркания ми биохимичен баланс на организма, който се опитвам да регулирам с правилно хранене, хранителни добавки и "челен" опит на препатили хора. Всяка информация, която смятам за интересна (както в случая) я "проверявам" преди да я приложа.Смятам че и ти си стигнал до само-информираност не поради добрият "професионализъм" и заинтересованост на българските светила в медицината :) Да има доктори и в БГ но само за много добре платежни пациенти, останалите ни ликуват "ветеринари". Това е само мое мнение.

  ОтговорИзтриване
 4. можете ли да кажете други продукти съдържащи цинк ?

  ОтговорИзтриване
 5. kristi, имаш в предвид като храни или като хранителни добавки? Ако питаш за храни, обещавам да постна един списък. Ако питаш за добавки, мога да ти кажа ZMA - това е цинк магнезии и Б6, трите съставки усилват взаимно въздействието си. Този продукт е хит на пазара, казват че качва тестостерона до 60%. Производителите му разчитат на това, че по-голямата част от хората са с цинков дефицит, при тях наистина действа добре. Ако обаче нямаш недостиг на цинк, тогава само ще си хвърлиш парите на вятъра, а ZMA не е от най-евтините.

  ОтговорИзтриване
 6. имах в предвид добавки :) а можеш ли да кажеш горе долу за какви пари става на въпрос ?

  ОтговорИзтриване
 7. на 17 съм и искам да попитам една дневна доза от 30мг цинк може ли да окаже кофти странични ефекти? Благодаря предварително.

  ОтговорИзтриване
 8. добре кажете някакви хранителни добавки съдържащи цинк

  ОтговорИзтриване
 9. От нета за Red Fury : "поред специалистите не трябва да превишавате общо 30 мг цинк дневно и 6-8мг магнезий дневно за килограм тегло, затова спазвайте препоръките на произвоодителя. За предпочитане е при прием на цинк и магнезий да се избягва консумация на млечни подукти или други храни, или суплементи богати на калций."

  ОтговорИзтриване
 10. Ето още една много полезна и добре написана статия за ЦИНК-а. http://autistbg.com/?p=1&pname=54&page_id=54

  ОтговорИзтриване
 11. При пазаруване от iherb.com до каква сума не се облага пратката с мито? Доставя ли се пратката директно на посочениат адрес? Благодаря предварително!

  ОтговорИзтриване

 
Google Analytics Alternative