Ако имате гинекомастия, но ви е страх от операция, пробвайте с:

Причини за недостиг на цинк в организма ви

Бях ви обещал продължение на статията, в което да ви обясня основните причини за недостигът на ЦИНК в организма. Малко ви поизлъгах за сроковете, но най- накрая намерих време да напиша статията. И така, обобщено може да се каже, че главните две причини са или лошо усвояване на цинка от храната или недостатъчно количество цинк в храната. Те от своя страна може да са причинени от:

1. Не ядете достатъчно месо. Цинкът в месото е във форма ,в която е много лесно усвоим от организма. В допълнение на това ако сте вегетарианец или ядете много зърнени храни в менюто ви има много „phytates” (не знам как е на български), които се свързват с цинка и пречат на усвояването му!
2. Пиете алкохол. Етанола пречи на усвояването на цинка и увеличава изхвърлянето му от организма чрез урината.
3. Имате недостиг на стомашни киселини (HCL). Това е една от най-вероятните причини, която в същото време се омаловажава. Аз обаче мисля, че трябва да й се обърне по-голямо внимание. Връзката е следната – ако нямате достатъчно стомашни киселини не можете да усвоявате минералите (тук попада ЦИНКА!!!), протеините, a други важни вещества от храната. Ако пък нямате достатъчно цинк, няма да имате достатъчно стомашни киселини. Става един омагьосан кръг, който задълбочава проблема ви с цинка (а и не само с него)! И само да вметна,че алкохолът може да увреди клетките, които произвеждат въпросната киселина. Ето и някои от симптомите на недостиг на стомашни киселини: оригване или газове в първия един час след ядене, подуване на стомаха след ядене, лош дъх, месото не ви се вижда вкусно, гадене след приемането на хранителни добавки и витамини, не смляна храна в лайната, лошо миришещи лайна, болки в стомаха, женска структура (за мъжете), акне, депресия, липса на енергия и сила, сънливост след хранене, бели точки по ноктите, запек
4. Приемане на храни, богати на калций с храните, които съдържат цинк. Калцият пречи на усвояването на цинка.
5. Прекалено много мед (Cu) в диетата ви. Той също пречи на усвояването на цинка.
6. Ядете соя (колбаси със соя, соево мляко, соево сирене,....). Видите ли на съдържанието „соя”, „соев протеин”, „соев изолат” бягайте на далече от тези храни. Соята пречи на усвояването на цинка, плюс това съдържа вещества които пречат на функцията на щитовидната жлеза и от там забавят метаболизма ви и ви правят дебели. Соята съдържа и вещества, които действат в тялото ви като женски полови хормони. Запомнете: Соята е една от най-вредните храни за мъжа!!!! Избягвайте я на всяка цена!!!

Със сигурност имаше и други причини, но в момента не се сещам. За в бъдеще ще ги добавям като коментари към статията. Ако вие също намерите някаква информация , добавяйте я!

3 коментара:

  1. Сетих се още една причина. При еякулиране мъжът губи около 15 mg цинк. Ако го правите доста често много лесно ще изпаднете в състояние на недостиг.

    ОтговорИзтриване
  2. Какви са точно симптомите на недостиг на мед, за които си споменал в предната статия, че се появяват при предозиране на цинка?

    ОтговорИзтриване
  3. Още нещо...Цинкът подтиска усвояването на калций и магнезий (за манганът не съм сигурен) от организма,затова увеличеният му прием е нежелан за мъже,заплашени от остеопороза и спазващи калциева диета.Налага се ползване заместител на цинка,който също толкова добре да катализира метаболизма на мастните тъкани.Незаменим минерал в това отношение е ХРОМЪТ!Неслучайно това е най-употребяваният минерал от всички активно трениращи,леснодостъпен е продава се във всеки магазин за културисти и в аптеките (Просто казваш,че търсиш хром на таблетки)и е евтин:30 таблетки около 5-6лв.

    ОтговорИзтриване

 
Google Analytics Alternative