Ако имате гинекомастия, но ви е страх от операция, пробвайте с:

Гинекомастия и ленено семе

Преди няколко дни получих писмо на имейла от момче, което има гинекомастия. То беше прочело в някакъв американски форум, че човек с гинекомастия е приемал всеки ден 5 капсули ленено масло и това е помогнало страшно много за гинекомастията му. Лененото семе наистина може да ви помогне! Реших, че отговорът ми ще е интересен и полезен за всички, които четат сайта. Ето го и него....

gynecomastia flax seed flax seeds flax oil ggynecomastia

Omega-3 и Omega-6 са много важни за човешкото тяло, имат страшно много положителни въздействия. Не мисля, че влиаят пряко на гинекомастията, но със сигурност влиаят косвено чрез повишаването на инсулинната чувствителност, подобряването на пропускливостта на мембраните на клетките, а това ти помага да отслабнеш. По принцип трябва да приемаш по 1 грам EPA на ден. Аз също пия Омега-3, ползвам Now Foods, Omega-3, Molecularly Distilled, 500 Softgels (20$), по пет дражета на ден.

Лена има много интересни съставки в семената си. От тях се извлича лененото масло. То е богато на ALA, от която тялото прави EPA и DHA - двете ОМЕГА-3 мастни киселини. Тук има едно "НО" - някои хора са изгубили бактериите в червата си , които преобразуват ALA-та в EPA и DHA. Така не печелят нищо от ALA-та.

В лененото семе има друга по-важна съставка - ЛИГНАНИТЕ, те се съдържат в обвивката (люспата) на семето. Подобни са на естрогените и се конкурират с тях за естрогенните рецептори. В същото време имат в пъти по-слабо естрогенно действие. Тоест ще заемат рецепторите и естрогена няма къде да има да се свърже и да стимулира млечните жлези да растат и да се образува гинекомастия. Имаше изследване, което ги сравняваше по сила с действието на препарата Нолвадекс (Тамоксифен).

Другото ценно на лененото семе са ФИБРИТЕ, те ти помагат да ходиш по-често тоалетна (голяма нужда) и от там да изхвърляш повече от преработените в черния дроб женски хормони. Отделно фибрите се свързват с естрогените и ги правят по-малко активни и готови за изхвърляне от организма. Това ще ти помогне да подобриш отношението мъжки/женски хормони и от там да повлияеш гинекомастията.

Сега малко за нещата, с които трябва да внимаваш при лененото семе и по-точно с приемането на големи количества от него.

 • Ако прекаляваш с фибрите има опастност да получиш недостиг на някои от ценните за тялото минерали (Цинк и др.). Фибрите се свързват с минералите от храната като образуват нерастворими соли и така пречат на абсорбацията им. От предните ми статии знаеш колко е опасно за гинекомастията да имаш недостиг на цинк. Така, че не прекалявай с ползването на лененото семе, за да не се получи противоположния ефект.
 • Дневната доза е 2 супени лъжици, не повече. Ако приемаш големи количества ленено семе има опасност от натравяне с Кадмий.
 • Прекаленото количество лигнани може да понижи нивото на тестостерон в организма.

5 коментара:

 1. Не успях да разбера как изглежда цялостният план за приемането на добавки срещу гинекомастия. Въпросите ми са следните:
  1. От това което прочетох ми стана ясно че задължителните добавки са цинк и ленено семе. Ами провиронът задължителен ли е? И въобще ще има ли някакъв ефект приемането само на цинк и лен? Какво точно приема авторът на блога?
  2. Ленено масло на капсули ли трябва(то е доста скъпо), или ленено семе? Имам възможност да приемам течно ленено масло(изглежда като зехтин), то ще ми свърши ли работа?
  3. Чист цинк ли е по добре или всеизвестната бодибилдинг добавка цинк + магнезий? Кой цинк е най-качествен?
  Благодаря предварително

  ОтговорИзтриване
 2. На 14 съм и зърната ми стоят меки но не усещам никаква болка като си сваля блузата попринцип си стоят твърди и малки но отвреме на време омекват баща ми е имал същия проблем само че той е усещал болка и след 10 клас са му се нормализирали ? да попитам моето гинекомастия ли е

  ОтговорИзтриване
 3. На 14 съм и аз когато се събудя ми е малко студено и зърната ми са малки и твърди ...но когато изляза навън и е топло зърната ми стават меки овиснали подути и още много определения но общо взето меки и подпухнали не осещам болка но исключително много ме е срам от тях как може да се премахне без операция .. и дали има ефект от тези хапчета и масла

  ОтговорИзтриване
 4. и мен ме интересуват същите въпроси като Александър

  ОтговорИзтриване
 5. Добре написан материал,сигурна съм че ще помогне на много хора,лененото семе или студено пресованото ленено масло е много полезно за профилактика и лечение на голям набор от болести

  ОтговорИзтриване

 
Google Analytics Alternative