Ако имате гинекомастия, но ви е страх от операция, пробвайте с:

Гинекомастия ксеноестрогени и феминизация на мъжете

Материалът е насочен към мъжката аудитория. Основната му идея е ,че ксеноестрогените са една от главните причини за развитието на гинекомастия или казано с друго думи, увеличени млечни жлези при мъжете, които понякога могат да наподобяват малки женски гърди.

Какво са Ксеноестрогените?

Ксеноестрогените са химически съединения, произведени от човека, които след като попаднат в тялото, наподобяват действоето на женските полови хормони.


Който е чел сайта до сега знае, че завишеното количество женски хормони в мъжкия организъм е предпоставка за развитието на увеличени млечни жлези,а също така води и до намалено количество мъжки хормони (тестостерон, дихидротестостерон).

Кой произвежда ксеноестрогени?

Ние живеем в ерата на петролохимията. Тази ера датира от четиридесетте години, като резултат от техническия напредък в добива на петрол и преработването му. В 1940 г. са произведени един милиард паунда синтетични химикали. До 1950 г. количеството им нараства до 50 милиарда и в края на 80-те се произвеждат 500 милиарда годишно. Много от тези производства са токсични, мутагенни и карциногенни. Някои от тези химикали, като пестициди, горива и пластмаси функционират като ксеноестрогени. Те могат да правят това по различни начини. Някои от тях засилват продукцията на т.н. лоши естрогени. Други се свързват с естрогенните рецептори, предизвиквайки с това сигнали за повишен клетъчен растеж. Нас по-специално ни интересува повишения растеж на млечните жлези, които са една от тъканите с голямо количество естрогенни рецептори, което автоматично ги прави доста застрашени от лошото действие на ксеноестрогените.

Реални истории с ксеноестрогени

През 1938 г. британските учени синтезират първия ксеноестроген. Това е diethylstilbestrol или още познат като DES. По онова време DES е смятан за лекарството чудо. Бил е предписван на всички жени, които са имали проблеми с бременността поради липса на достатъчно естрогени. Тази липса наистина е предизвиквала аборти през първите 3 месеца от бременността, но е било твърде наивно да се предписва синтетичен хормон без да са били изследвани дългосрочните му ефекти. Учените вече знаят, че такива ефекти съществуват. Познайте коя страна в света има най-голям процент мъже, които страдат от гинекомастия? Точно така - Англия!

През 1938 г.в Швейцария друг учен открива dichlorodiphenyl trichloroethane или DDT. Този ксеноестроген е страхотен инсектицид. По онова време започва да се прилага широко в земеделието и в програмите за публично здраве. Всъщност DTT е спасил милиони човешки животи, след като е било открито, че е най-евктивното средство срещу маларията. Едно проучване в Израел показва, че смъртността от рак на гърдата (според много изследователи, това е еквивалента на гинекомастията при жените. Механизма на двете заболявания е почти идентичен) рязко намалява след 1978 г. през тази година Израел забранява използването на ксеноестрогенни пестициди, включително и DDT.


gynecomastia DDT xenoestrogens endocrine disruptors

Естрогенните ефекти от ксеноестрогените продължават да се появяват и през 1980 г. Tower Chemical Company близо до Орландо, Флорида претърпява инцидент, при който голямо количество DDE (продукт на основата на DDT) изтича близо до поток, който се влива в езерото Апопка. Скоро след инцидента бил повикан екип от хора, които да разследват намаления бройна алегаторите в езерото. Един от разследващите описал това ,което наблюдавали като обрат в половото развитие. Не само,че мъжките алигатори били много по малко на брой, но поне 25% от тях имали деформирани пениси, в повечето случяи с намален размер. 25 години по-късно 75% от яйцата в езерото са мъртви или не оплодени.Това са доста убедителни доказателства, че е на лице силен естрогенен ефект на този инсектицид. Мъжките индивиди, които са успели да уживеят да силно демускулинизирани. Те били толкова повлияни, че тяхната ендокринна система започнала да произвежда естроген вместо тестостерон. И това не е всичко, изследователи откриват, че 20% от всички животни в езерото имат някакъв вид заболяване свързано с объркване на пола! Съветвам ви ако някога отидете на екскурзи до там да не пиете водата :)

През 1992 г. специалисти по репродуктивна медицина от копенхагенския университет в Дания публикуват в британки медицински журнал информацията,че броя на сперматозоидите в индустриалните страни се е намалил с близо 50% след 1938 г. Това били големи новини, а основния заподозрян били отново ксеноестрогените.

От тогава на сам има огромно количество изследвания върху плъхове, който се занимават с ефекта на ксеноестрогените. В едно такова изследване на бременна мишка бил даден DES и то само за 2 дни. Ефекта бил,че новороденото мишле било хермафродит. Когато по време на бременността плода бил излаган на въздействието на ксеноестрогени, той се феминизирал. На мулекулярно ниво мъжките индивиди произвеждат женски протеини в репродуктивна си сиситема. Също така, когато тези мишки остареели развивали рак на простатата.


DES endocrine disruptor gynecomastia moobs

Друг ефект на въздействието на ксеноестрогените се проявява в Гватемала. Този път е свързан с хора. Момичетата в Гватемала влизали в пубертета на възраст едва 3-4 години. Това било приписано на ефекта на ксеноестрогените.

Започнахте ли да виждате цялата картинка??? Ксеноестрогените ни феминизират. Има изследвания, има доказателства! Аз съм сигурен,че гинекомастията и ксеноестрогените са тясно свързани. Проблема е ,че много мъже си примълчават този проблем. Крият гинекомастията си, научават се да живеят с нея. Няма достатъчно шум около гинекомастията и за това няма достатъчно изследвания, които да са тясно насочени към гинекомастията и ксеноестрогинте. Почти цялото внимание е насочено към рака на гърдата, рака на простатата и безплодието. Трябва и гинекомастията да се прибави към тези заболявания. Нещата, които ги предизвикват са едни и същи и това са естрогенните химикали в нашето ежедневие и в околната среда!

До сега говорих за ксеноестрогените и пестицидите. Другия голям източник са пластмасите. За тях ще ви говоря в следващата статия. До тогава очаквам коментарите и въпросите ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
Google Analytics Alternative