Ако имате гинекомастия, но ви е страх от операция, пробвайте с:

13 годишно момче с гинекомастия

Днес отговарях на въпрос за гинекомастията в едиин форум. Ще копирам и тук отговора, понеже се получи доста дълаг и информативен.

Сина ми е на 13 и има увеличени гърдички, това много го тормози. Тениската не се сваля изобщо на плажа и не обича басейните. Допреди един ден ние се опитвахме да му обясняваме, че човек си е какъвто си е и хората те възприемат така както се чувстваш. Но разбирам, че има такова заболяване при мъжете, че им действа супер депресиращо и че не бива да се подценява! Имаме вече час за ендокринолог, но искам да науча повече! Какви са шансовете за 100% справяне с проблема?
Пропуснах да кажа, че има коремче, но не е дебел. Водила съм го при доц.Байкова, диетоложката...посещавахме я 3 месеца точно преди година(свали 7.5кг), но си спомням при първото посещение, тя ни погледна учудено и попита:"Ще пълнеем или ще отслабваме?" Smile Но по-добре с цифри: ръст 162, 55кг.

След като направихме изследвания на половите хормони се оказа, че някои от тях са извън референтните граници:
Estradiol - 5.00 (10.00-39.5)
LH - 1.11 (1.7-8.6)
а останалите са:
Prolactin - 87,36 (86-390)
Testosteron - 0.663 (0.28-11.1)
SHBG - 18.3 (14.5-48.4)
FSH - 2.69 (1.5-12.4)МОЯТ ОТГОВОР:
Не съм лекар, но имам същия проблем и от години чета всичко което се говори по темата в интернет. Въпреки, че нямам диплома съм чел учебниците по ендокринология за да намеря това, което е свързано с гинекомастията .

Прави ми впечатление, че всички хормони са в долните граници!

Причината може да е:
1. Недостатъчно суровина за производството на хормони
2. Много ксеноестрогени - външни вещества, които наподобяват по действие женските хормони
3. Комбинация от горните две

По първа точка-> Хормоните и по-специално тестостерона се произвежда от холестерол. Ако момчето не се храни с достатъчно количество животински мазнини, има голяма вероятност да не може да си набави суровините за производство на тестостерон, това са холестерола, мастноразтворимите витамини, някои минерали и др.
Препоръката ми е да почне да се храни с повече храни от животински произход, те гарантират обезпечаването на собственото производство на тестостерон.


По втора точка -> Когато в мъжкия организъм постъпят ксеноестрогени (от пластмаси, пестициди, почистващи препарати, бои, лакове, парфюми, тефлон, соя, кафе, слънчогледово семе/олио), те инхибират (пречат) на производството на собствен тестостерон. Когато няма тестостерон, няма суровина за производството на естрадиол. Това обеснява ниския естрадиол. SHBG (sex hormone binding globulin) също e нисък поради същата причина, той няма към какво да се свързва.

Общо аз виждам нещата така: Детето не произвежда достатъчно собствени хормони. Съответно рецепторите за хормоните се свързват с ксеноестрогени и те вземат превез. Това обеснява гинекомастията (увеличаване на млечната жлеза при мъжете).

Сигурно се чудиш защо съм толкова убеден ,че детето има в организма си много ксеноестрогени? Това е така, защото просто естрогенно подобните химикали са навсякъде около нас, просто няма как да ги избегнем! В едно пручване, 87% от случайно подбранте хора имали завишено количество на различни ксеноестрогени.

Какво може да направите: Избягвайте пластмасовите прибори, пластмасовите контейнери. Не топлете нищо в пластмаса. Избягвайте храни, които са опаковани в опаковъчно пластмасово фолио. Мийте храните за да се отмият пестицидите. Избягвайте парфюми и козметика. Не давайте на детето храни, които съдържат СОЯ!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
Google Analytics Alternative