Ако имате гинекомастия, но ви е страх от операция, пробвайте с:

Пластмаси, гинекомастия и естроген - каква е връзката

plastics, BPA, bisphenol-A, phthalates, gynecomastia, estrgen mimic, endocrine disruptors

В една от предишните статии ви говорих за пестицидите и връзката им с гинекомастията. Сега идва ред да ви разкажа за други ксено-естрогени, които оказват още по-голямо влияние на здравето, хормоните. Според мен те са едни от главните виновници за "епидемията" от гинекомастия при мъжете. Това са естрогнно подобните съставки, присъстващи в пластмасите. Към тях спадат бисфенол-а (bisphenol-A, BPA), различните видове фталати (phthalates). За тези два вида ксеноестрогени има стотици изследвания. Естрогенния им ефект е напълно доказан, също и това, че стимулират развитието на раковите клетки.

Съвсем наскоро излезе изследване, което доказва, че PET пластмасите също отделят естрогенно подобни вещества, а дълго време се смятаха за "безопасни пластмаси". Германски учени стигат до извода като провят опит, при който използват специални дрожди, които променят цвета си при наличие на естроген. Те променят цвета си при 7 от 9 PET бутилки.

Какво може да направите за да намалите ксеноестрогените в ежедневието си

Важно е да се знае, че тези ксеноестрогени се отделят в пъти по-големи количества когато пластмасите са загряти. Знаете, че гинекомастията се резвива, когато има естрогени, които стимулират развитието на млечната жлеза. Ако искате да премахнете гинекомастията, никога не използвайте пластмасови съдове, камо ли да топлите храна или течности в пластмасови съдове в микровълновата печка!!! Забравете и за кафето в пластмасови чашки от вендинг автоматите. Добре е да помните ,че колкото е по-мека една пластмаса, толкова повече ксеноестргени изпуска. Не използвайте найлонови пликчета за съхранение на храни, избягвайте опаковъчното стреч фолио, студиопорените тарелки, пластмасовите дъски за рязане. Знам трудно е, пластмасите са навсякъде около нас и са заели доста голямо място в бита ни.

Пластмасите са причина не само за появата гинекомастия или казано с други думи - женски гърди при мъжете. Обвиняват ги за всички болести и здравословни проблеми, свързани с прекомерното количество на естроген в тялото. Това са затлъстяването, ериктилната дисфункция при мъжете, безплодието, олигоспермията, симптома на поликистозните яйчници при жените, рака на гърдата, обърканата сексуалност, топчета, бучки и други фиброзни образувания, намаленото количество на тестостерон при мъжете(хипогонадизъм), различни видове алергии... списъка може да продължи доста!

Ще се постарая тези дни да сложа в сайта табличка с най-вредните видове пластмаси.

7 коментара:

 1. Поздравления за изключително полезния блог,

  Правилно ли разбирам, че дори бутилираната вода в пластмасови бутилки и туби не е безопасна, тъй като вероятно съдържа ксеноестрогени?
  А гумените джапанки? Като се замисля, целогодишно си се моткам вкъщи с такива... хмм Дали не би било по-удачно да ги заменим с коркови?
  Вие какво бихте казали по въпроса?

  Благодаря и Успех!

  ОтговорИзтриване
 2. Според мен минералната вода в пластмасова опаковка съдържа ксеноестрогени, особено ако е транспортирана с камион в топлите дни и е била нагрявана от слънцето през това време! Имаше едно германско изследване по темата за водата и естрогенните съставки в нея, мисля, че съм го споменал някъде в статиите в сайта.

  За това как проникват ксеноестрогените през кожата не съм чел подробно. Това зависи от молекулната им маса.

  ОтговорИзтриване
 3. Привет, :)

  За съжаление минерална, трапезна или изворна вода в стъклен амбалаж не се предлага! В такъв случай какъв е изходът? Чешмяната вода крие други рискове за здравето поради хлорирането й.

  Как можем да решим този проблем, без да поемаме ксеноестрогените от пластмасовите бутилки и хлора от чешмяната вода?

  Благодаря Ви!

  ОтговорИзтриване
 4. Ами трябва да решиш кое е по-малкото зло за теб. Аз предпочитам да пия хлорираната вода от чешмата. Също се замислям да си вземя някакъв филтър за чешмяната вода, но трябва да попрочета за тези филтри, защото има страшно много варианти.

  ОтговорИзтриване
 5. филтриращите кани на "Брита" са много удачен вариант, защото те са от много дебела прозрачна пастмаса. Филтрирането на 1,5 л вода трае 6-7 мин и след това можете да пресипете водата в стъклен съд (както правя аз). Водата от каната е чудесен вкус, напълно обезмирисена и дехлорирана. Особено, ако водата във вашия район е пивка и неваровита.

  ОтговорИзтриване
 6. Все по-често виждам вода в стъклени бутилки по магазините и заведенията.

  ОтговорИзтриване
 7. Смятам, че от всички пластмаси, които използваме най-страшните са найлоновите торбички от незнаен произход. В магазините ги използват да ви продават сирене, маслини, месо и т.н., а те се продават главно за плодове и зеленчуци.

  ОтговорИзтриване

 
Google Analytics Alternative