Ако имате гинекомастия, но ви е страх от операция, пробвайте с:

Фитоестрогени и гинекомастия


Отдавна бях обещал да напиша статия за фитоестрогените и връзката им с гинекомастията. Дълго време търсех по компютрите си няколко доста добри и изключително информативни документа на тема фитоестрогени, които бях свалял от интернет. В крайна сметка не можах да ги намеря. Това е причината да не изпадам в много големи подробности в настиящата статия. Все пак мисля, че ще ви е доста полезна и ще получите много ценна информация за битката ви с гинекомастията.

Първо какво са фитоестрогените (phytoestrogens) - това са вещества от растителен произход, които имат естрогенно подобно действие. Фитоестрогените влизат в групата на ксеноестрогените или така наречените външни за тялото естрогени (не произведени от вашия организъм). Към фитоестрогените спадат флавоноли (кверцетин, мурицетин, кемпферол), флавони (лутеолин, апигенин), катехини, флавонони, антоцианиди. Най-изследвани и изучавани са Изофлавоните и лиганите. Те са най-застъпени в храната на човека.

Вредият ефект на фитоестрогените идва от това, че когато са в голямо количество те подтискат производството на тестостерон при мъжете. Това променя съотношението мъжки/женски хормони и от там се обърква целия баланс на хормоните, създават се предпоставки за развитието на гинекомастия, женски тип разпределение на подкожните мазнини, загуба на мускулна маса и лесно затлъстяване. Дори някои ги обвиняват и за увеличения брой на хората с объркана сексуална ориентация. Соята например има и друг вреден ефект - пречи на правилното функциониране на щитовидната жлеза, а хормоните на тази жлеза са отговорни за бързината на метаболизма и изгарянето на мазнините. Намалената секреция на хормони от щитовидната жлеза (хипотироидизъм) е една от причините, които могат да предизвикат появата на гинекомастия при мъжа. Соята също съдържа и фитична киселина, която пречи на усвояването на цинка. Така да се каже "3 в 1". Три евентуални причини за развитието на гинекомастия. Гадна работа нали, а я има в почти всички храни.... В САЩ дори нарочно са завишили количеството на соята в менюто на затворниците. Това подтиска агресивното им мъжкарско поведение и ги прави сантиментални и добрички. Хитро нали ? :))

Другия враг на мъжа е бирата произведена от хмел. Тя се съдържа 8-пренилнарингенин (8-ПН) (8-Prenylnaringenin) – един от най-активните фитоестрогени. Това е растителен аналог на естрогена. В големи дози блокира тестостерона. И какво да разбираме под малки/големи дози? В организма на жената ежедневно се изработват от 0,3 до 0,7 мг естроген (колкото маково зрънце). В един литър бира може да се съдържа до 0,15 мг фитоестроген 8-ПН. На фона на всичко това е супер смешно ,че във всички реклами бирата се изкарва супер мъжкарска напитка. “Мъжете знаят защо” , “Спасението е под капачката…”, “Да спасим мъжа" - пълна противоположност на истината. Другия път като си отваряте бирата се сетете за тази ситатия ;)

Стигнахме и до най-разпространената напитка - кафето. При него схемата е същата, то също съдържа фитоестрогени. Пък ако го и пиете от вендинг автомат в пласмасова чашка си забърквате страхотен анти-мъжки коктейл с фитоестрогени и ксеноестрогени (от пластмасата). Дори в тази комбинация те действат синергично, т.е. засилват взаимно действието си.

В заключение мога да ви кажа, че малките дози фитоестрогени едва ли ще имат някакво голямо влияние върху тялото и хормоните ви. Внимавайте обаче ако ги смесвате с други естрогенни съставки или поемате по-голямо количество от тях. Може бавно, постеппенно и без да разберете да се отдалечите от мъжката си природа!

8 коментара:

 1. Фитоестрогени се съдържат и в бобените култури.Това включва и фъстъци.Така,че ги избягвайте и тях.
  А в зеления чай знаеш ли дали има?

  ОтговорИзтриване
 2. Е може да спрем да ядем всичко ? Ако това е така както е описано всички щяхме да имаме гинекомастия нали ? Явно причините се крият другаде по простата причина че съм виждал хора които се хранят отвратително без зеленчуци без необходимите витамини и т.н. само с консерванти и подобни храни и нямат гинекомастия. Тогава как ще го обясните ? Според мен хората които имат гинекомастия включително и аз сме генетично предразположени. А не това че си изял 1 кг фъстъци и изпил 1 литър бира ...

  ОтговорИзтриване
 3. Ами след 30 и няколко години възраст ако се загледаш ще видиш,че почти всички мъже имат цицки.
  При някои като мен има кофти генетична предпоставка и става много по-рано това.
  Проблема е обикновено комплексен.

  ОтговорИзтриване
 4. Да, проблема е комплексен.
  Също така някои са по-предразположени от други. Андоргените като DHT също играят много важна роля защото намаляват ефекта на "женските" хормони. Теоретично всяко едно количество естрогени може да бъде подтиснато като ефект от достатъчно голямо количество дихидротестостерон, друг е въпроса ,че многото ДХТ има пък други вредни ефекти върху организма.

  ОтговорИзтриване
 5. А има ли изследвания с които можем да разберем дали сме предразположени?Понеже се занимавам с фитнес и бих искал да взема малко тестостерон с дианабол.

  ОтговорИзтриване
 6. Добре, има 100 000 статии, в които е описано какво е гинекомастия, но не видях нито една, където е описано как да се справиш...

  ОтговорИзтриване
 7. Наистина генетичната предразположеност е ключова при гинекомастията! Има хора, които се наливат с бира и нямат такава! и пият и твърд алкохол освен това, така че проблема е индивидуален при всеки.

  ОтговорИзтриване
 8. от Лятото на 2012 г. получих гинекомастия,можете ли да ми кажете как се лекува,чрез операция или чрез медикаменти и какви да се те ?

  ОтговорИзтриване

 
Google Analytics Alternative