Ако имате гинекомастия, но ви е страх от операция, пробвайте с:

Висок естроген (естрадиол) и как да го намалите

естроген детокс, естрогени , лош естроген, добър естроген

              В предишната ми статия Естрадиол – натимъжкият хормон разбрахте по какъв начин завишеният естроген вреди на мъжете и също така защо е рисков фактор за развитието на гинекомастия. В днешната статия ще ви разкажа повече за това, как да се оттървете от излишния естроген в тялото си. Ще разгледам различните фази на обработването и изхвърлянето на естрогена от организма ( estrogen detox ). След обяснениято на различните фази ще има линкове към продукти (хранителни добавки) и трикове,  които подпомагат тялото в работата му по изчистване на излишните женски хормони (естрогени). Линковете за добавките са към световно признатия сайт iHerb. Аз лично пазарувам от там, защото цените са 2-3 ПЪТИ по-малки от тези в България. Ако сте новобранци в пазаруването на хранителни добавки от USA най добре прочетете - iHerb - как се прави поръчка  с $5 отстъпка и $6 шипинг
Преработката на естрогена до субстанции, които могат да се изхвърлят от тялото,  се извършва в черния дроб. Процесът се състои от две фази. След това тези по-безопасни субстанции се отмиват от жлъчните сокове и ако не се реабсорбират наново се отделят чрез урината и фекалиите.  

ФАЗА 1 (черен дроб) – В нея участва „cytochrome P450” ензимната група. След различни реакции се стига до крайните продукти:
2- hydroxyestrone – добър, полезен
4-hydroxyestrone - лош
16-alpha-hydroxyestrone – много лош
За първият метаболит има изследвания, че действа като антиоксидант и дори предпазва от рак. С него се свързват положителните действия на естрогена. Другите два продукта са лоши и се свързват с вредните ефекти от голямото количество естроген, в това число и развитието на гинекомастия при момчетата и мъжете.  Особеност на първата фаза е, че при нея се образуват доста свободни радикали.
Вашата цел тук е да помогнете на организма ви да произвежда колкото се може повече от полезния естроген (2- hydroxyestrone), за сметка на другите два много вредни продукта (4-hydroxyestrone, 16-alpha-hydroxyestrone). Това може да стане чрез приемането на:
 • DIM  !!! Забележка: Не си купувайте I3C, той е прекурсор на DIM, но според изследвания не е толкова ефективен. Предлагам ви и още един вариант на тази добавка, малко по-скъпа, но с по-добро усвояване - DIM-plus
 • Ленено семе Тук няма нужда да си поръчвате добавки, има го във всеки хранителен магазин. Как да го приемате и какви са особеностите при него може да прочетете в статията Гинекомастия и лененео семе 
 • Кафе в умерени коилчества (до две кафета и то в първата половина на деня). По-големите дози кафе претоварват P450 ензимната сиситема и имат обратен ефект.
 • Антиоксидант или група антиоксиданти Алфа липоева киселина (ALA), Витамин А, Витамин Е, Витамин Ц, супер антиоксиданта Resveratrol, който е по-скъп, но е изключително мощен и според различни изследвания може да поддържа младостта и да удължава живота.  Тези продукти  унищожават свободните радикали, отделящи се при първата фаза на изчистването на естрогените и по този начин подпомагат черният дроб в работата му.
 • Избягване на транс мазнините в храната. Изследванията показват, че приемането на трансмазнини увеличава колиествата на вредните метаболити на естрогена.
 • Рибено масло / Oмега -3 Приемането на омега 3 мастни киселини увеличава добрият естроген (2- hydroxyestrone) и намалява лошия (4-hydroxyestrone, 16-alpha-hydroxyestrone)

ФАЗА 2 – Тя също се извършва в черния дроб, където ензимите COMT и GST прибавят съответно methyl група или glutathione група. Това прави естрогените лесно разтворими във вода и олеснява изхвърлянето им от организма. Вашата цел тук е да обезпечите тялото с достатъчно methyl , glutathione групи и други съединения, които участват в химичните реакции във втората фаза на естрогенния метаболизъм. 

За да подобрите дейността на COMT ензима и метилирането на естрогените се нуждаете от:
За да подобрите GST ензимите и добавянето на glutathione може да приемате:
 • NAC
 • Чесън
 • MSM
 • Silymarin (milk thistle, българският продукт КАРЗИЛ) – не позволява  изчерпването на glutathione

След като в двете фази естрогените са преработени до по-безопасни съединиения , от жлъчния мехур се отделят жлъчни сокове, които ги отмиват от черния дроб. Тук изключително важна роля играе аминокиселината Таурин. Тя участва в големи количества в състава на жлъчните сокове (жлъчката).   

!!! Важно !!! Ако имате проблеми с жлъчката ( камъни, премаханта ви е...) организмът ви със сигурност няма как да се справи добре с изхвърлянето на излишните  естрогени.

От тук нататък , за да сте сигурни, че естрогените ще се изхвърлят от организма, трябва да ходите редовно до тоалетна по малка и по голяма нужда. Ако имате проблем  с това, съществува опасността ензимът beta-glucuronidase да помогне на тялото ви да реабсорбира наново естрогените и всички добавки и мерки, които сте взели до сега, да се окажат излишни. За да подпомогнете тази последна стъпка от изхвърлянето на излишните естрогени, може да направите три неща:
 • Приемате добавката Calcium-D-Glucarate. . Тя блокира този ензим и му пречи да подготви естрогените за реабсорбиране.
 • Прием на пробиотици, които да помогнат на храносмилателната ви сиситема и да нормализират ходенето до тоалетна.
 • Също много важно е да  приемате достатъчно фибри с храната. Добра идея е даже да си купите фибри като хранителна добавка за да може да увеличите общото им количество в диетата без да се налага да ядете пердимно храни с много фибри. Фибрите се свързват с естрогените и  помагат за редовно ходене до тоалетна.
Надявам се ,че съм ви полезен с тази статия,  и че не съм ви затормозил с много излишни термини и подробности!  Ще я преборим тази гинекомастия ;)

6 коментара:

 1. kade shte mu izleze kraq ?

  ОтговорИзтриване
 2. Радвам се че попаднах на вашият блог,пишете много интересни и важни неща,които е добре да знаем и да им обърнем внимание , а не да чакаме да стане вече твърде късно за решението им.Малко се притесних когато видях, че според изследванията се вижда , че приемането на трансмазнини увеличава колиествата на вредните метаболити на естрогена. Време е да помислим за здравето ни и това какво оставяме на нашите деца на какво ги учим.Дано пак да ни пишете.

  ОтговорИзтриване
 3. Прочетох всичките ви статии, и от цялата тази информация, разбрах само, че операцията не решава проблема с повишените нива на "лошият" естроген в организма. Но това което не разбрах е, кои от всичките тези добавки са ми нужни, как да ги комбинирам и в каква последователност да ги приемам? Ако можете да ми препоръчате и добър лекар с когото да се консултирам, ще ви бъда благодарен!

  ОтговорИзтриване
 4. Kakvo oznachava estradiol v stoinost ot 2222.00 ne e li tvyrde mnogo zavishen??

  ОтговорИзтриване
 5. Bravo !!! chudesna statiq .. shte pomognesh na dosta hora , a moje bi i na men ..

  ОтговорИзтриване

 
Google Analytics Alternative